Engelsk flagg

Levende (attenuerte) vaksiner

En levende vaksine består av svekkede (attenuerte) virus og/eller bakterier. Disse har mistet sin sykdomsfremkallende evne etter at de er blitt dyrket i andre celler enn det som normalt er vertsceller for bakterien/viruset, eller ved å dyrke dem under unormale betingelser.

Attenuering består ofte i å passere isolatet svært mange ganger på/i et vekstmedium utenfor verten. Disse mutantene kan brukes som vaksinekandidater, siden de ikke kan vokse godt i sine naturlige verter, men stimulerer vertens immunsystem nok til å indusere en god immunrespons.

I motsetning til inaktivert vaksine kan bakteriene eller virusene i en slik vaksine formere seg i kroppen. Ulempen med levende vaksiner er at de i enkelte tilfeller kan føre til sykdom hos individer med svekket immunforsvar, og at i de noen tilfeller kan endre egenskapene og bli sykdomsfremkallende.

Fordelen med en slik vaksine er at den vil stimulere immunsystemet likt en naturlig infeksjon og indusere en god antistoff- og cellulær immunrespons, samt en bedre hukommelse. En slik vaksine vil vanligvis injiseres i buken på fisken (i.p).

Les mer om forskning og utvikling her.

Privacy Preference Center

Necessary

Disse informasjonskapslene er viktige, noe som betyr at hvis de deaktiveres, vil nettstedet slutte å fungere.

Typekit by Adobe

Advertising

Analytics

Disse informasjonskapslene hjelper oss med å analysere trafikken på denne nettsiden.

Google Analytics

Other